Savner ikke hus og hage

Savner ikke hus og hage

På Eidsvoll finnes et tilsvarende konsept som Gloppetunet. For fem år siden flyttet de første beboerne inn boligkonseptet Doyén, og den gamle Fylkeshusmorskolen myldrer av nytt liv og unikt positive leilighetseiere.

Savner ikke hus og hage

I likhet med Gloppetunet er Doyén på Eidsvoll selveierleiligheter særlig tiltenkt en målgruppe som vil flytte ut av enebolig mens de i mange år enda kan være aktive. Men det er så mye mer enn en leilighet. Selv om beboerne har sin egen private leilighet, er det fellesområder som treningsrom og flotte utearealer til fri bruk.

LEILIGHETSLIVET

Marte Kjølstad er pensjonist, og har bodd på Doyén Eidsvoll i fire år. På tross av at hun og ektemannen flyttet fra en enebolig på 260 kvadratmeter til en langt mindre leilighet, har hun ikke savnet huset et sekund siden flyttelasset gikk.

- Vi var lei av å ha så mye å holde styr på, og så ville vi gjerne ha gleden av å bo i leilighet før vi ble for gamle. Det er mange rundt oss som sier at det er for tidlig å flytte i leilighet nå, men for oss var det viktig å kunne nyte leiligheten nå, sier Marte Kjølstad. Hun forklarer at de var opptatt av å flytte mens de selv kunne velge det, fremfor å havne direkte i en omsorgsbolig.

NABOSKAP MED OMSORG

Å flytte fra enebolig til leilighet allerede i 50-årene er ikke en avgjørelse man tar over natten. Likevel er responsen fra beboerne som har tatt steget til den gamle husmorskolen på Eidsvoll, veldig positiv. Ifølge salgsansvarlig ved Doyén, Kari Riise har tilbakemeldingene vært unikt positive. - Det gir en merverdi å bo her. Du kjenner de du bor sammen med, og du kan få hjelp når det er noe som du trenger hjelp til. Hvis du er syk, så er det noen som kommer med kaffe og kake. Folk bryr seg om hverandre, og de flytter inn med forventninger om å være sosial, sier Kari Riise.

Hun mener dette er en boform som er kommet for å bli. - Selv om leiligheten kanskje er på 70 kvadrat, så er det så mange flere muligheter når det er 750 felles kvadratmeter, sier hun.

HVERDAG

Det er opp til den enkelte om en ønsker å være sosial med naboer, eller ei. Men for den som ønsker det finnes det mange felles aktiviteter å bli med på. Ikke ulikt slik det vil bli på Gloppetunet i Larvik. - Jeg opplever det som positivt å ha noen rundt meg. Selv er jeg med i turgruppe om morgenen, mens andre spiller bridge. I tillegg har vi fine fellesarealer som er gode samlingspunkt, sier Marte Kjølstad. Hun mener livet har blitt mye enklere etter at hun og mannen flyttet i leilighet. – Vi har ikke noe ansvar for hage, og vi slipper vedlikehold. Det gir oss mer tid til fritidssysler, som reising. Det er bare å dra, for naboen tar inn aviser og vanner blomster når vi er borte, sier Marte Kjølstad. Det har riktignok ikke blitt så mange turer til hytta som de hadde tenkt. – Vi er aktive og deltar på mye her på Doyén, så tiden blir bare borte, sier hun.

Når Gloppetunet i Larvik står klar, er ambisjonen at leilighetene her skal fylles med like fornøyde beboere som på Eidsvoll.

Tilbake